Pomsta starého muže nebo další nedomyšlený tah.

Hvězdná brána je otevřená podruhé. Když nepřišla globální apokalypsa 21.prosince, přišla alespoň malá „apokalypsička“ 1.ledna. A prý není poslední. Velká esa jako Rath a Kajínek čekají…

Zbývá asi totiž ještě osvobodit pán dalších synů a dcer „velkého otce“. Jinak si neumím vysvětlit slova o dalších milostech, které budou patrně uděleny, pokud se nenajde způsob, jak hradnímu pánovi s končícím mandátem „přistřihnout“ jeho křídla euforie z touhy po návratu ke starým časům.

Zjevně ony „staré časy“ jsou doby, kdy dal zemi do rukou zlodějů a tunelářů. Když některé měla konečně dostihnout spravedlnost (a některé fakt - navzdory velké snaze o zametení pod koberec - dostihla), dostali nyní druhou šanci. Napadlo Vás, že si pan budoucí exprezident pustil před štědrým dnem slavný Stallonovský film „Demolition Men“.  V něm také hlavní postava pustila na svobodu nejobávanější zločince, aby nastolila pořádek a staré časy. V naší omezené verzi ale nedostali hlavní zločinci do vínku nějaké zločinecké schopnosti navíc, jen jim vše bude vráceno a umožněno dokončit „začaté dílo“.  

Zjevně se v ekonomickém supermozku pospřeházely krabice a souvislosti, když se domníval, že propuštěním dojde k nějaké ekonomické výhodě. Že se věznicím uleví jen dočasně, ale že se tam 90% propuštěných zase vrátí a bude to stát víc, než už to stálo – majetková trestná činnost, výdaje policie a soudů a opětovné uvěznění, to zjevně nebylo domyšleno. Ale na to bychom už měli být zvyklí, že pan prezident “nedomyslí“ to, co říká nebo dělá.

Jediní, kdo se do kriminálu nevrátí, budou ti, co si před svým uvězněním ulili nakradené miliony, miliardy a majetky šikovně k příbuzným a do zahraničí. V podstatě se tak prezident vysmál do obličejů mnoha policistů, soudců a především slušných lidí. Očištěním – tedy vymazáním rejstříku trestů – dává novou šanci podnikat těm, co podnikat už neměli. Možná právě na ně spoléhá, že tihle „kamarádi“ budou navěky sponzorovat jeho již založený institut, kdyby se mu do politiky už nepodařilo dostat. 

V těcto souvislostech nelze vytěsnit z hlavy myšlenku, jestli je možné obvinit z trestného činu prezidenta ať už v aktivním výkonu funkce nebo po ukončení jeho volebního období. Ale dost možná naše ústava a trestní řád s něčím takovým nepočítají. Tak, jako nepočítá s tím, že poslanec může sedět ve vězení a přesto je poslancem i s platem, že za korupci odsouzený soudce po amnestii dostane všechno zpět, včetně pracovního místa a ušlého platu, že skuteční zločinci a kriminálníci jsou najednou čistí jako křišťál Standy G.… 

Takže jestli cítíte zlobu a křivdu, máte smůlu.  Demokracie Václava Klause došla svého vrcholu. Zločin zvítězil nad spravedlností s posvěcením svého duchovního otce. A všem soudcům to také bylo hlasitě a zřetelně naznačeno: „Kdyby pracovali „lépe“, nebylo by tolik odsouzených“. 

P.S. Možná ale, kdyby nebylo Klause, nebylo by tolik okradených.

Autor: Aleš Baloun | pátek 4.1.2013 7:00 | karma článku: 33,89 | přečteno: 1472x